Baghjulet i Fyens

Udgivet 08-09-2023, tags: artikler |

Så du indstikket "Rundt om Middelfart" i Fyens Stiftstidende forleden dag?

Hvis ja, så har du allerede læst artiklen om Baghjulet på side 26. Til jer der ikke så det, har vi lagt teksten herunder.

Dejligt - at der blev lidt omtalte til os :-)

Bestyrelsen

 

 

Artikel i Fyens, af Henriette Ankerstjerne:

Cykler for sjov: Hos Baghjulet kommer fællesskabet først

Baghjulet i Middelfart har over 400 medlemmer og er en af landets største motionscykelklubber. Her cykler medlemmerne for at have det sjovt og for at få bevæget sig. Det er i høj grad en cykelklub, hvor fællesskabet trives. 
Når medlemmerne i Baghjulet stævner ud fra Hindsgavl Naturcenter ved Middelfart, er det på to hjul. Om de er tynde, tykke eller midt i mellem betyder ikke så meget. Baghjulet er en motionscykelklub, der rummer stort set alle former for cykling. Sloganet lyder “Vi cykler for sjov”.

-Men hvad der er sjovt, er helt op til den enkelte. Derfor er der både plads til brede og smalle dæk, de hurtige på landevejen, de tekniske i skoven og dem, der bare gerne vil nyde den smukke natur, fortæller Jens Pasgaard.

Han er formand for foreningen og aktiv cyklist i klubben, der lige har fejret sin 40-års fødselsdag, og dermed er en af landets ældste.
Baghjulet har omkring 400 medlemmer, der kommer fra Middelfart og oplandet, men også helt fra nabobyen Fredericia. Den eneste form for cykling, de ikke dyrker hos Baghjulet er licenscykling og konkurrenceløb, hvor det gælder om at samle point nok til at komme med i de større cykelløb.

-Hvis man gerne vil være den nye Vingegaard, så henviser vi til vores gode venner hos Middelfart Cykelklub. Vi har ind i mellem ryttere, der viser sig at være så dygtige, at de kan køre større løb, og så sender vi dem gerne videre, fortæller Jens Pasgaard.

For eksempel startede den danske Tour de France-rytter Søren Kragh Andersen hos Baghjulet. 
Men ellers kan man dyrke næsten alle andre former for cykling hos Baghjulet. Alt fra racercykling på tynde dæk på landevejene til mountainbike på brede dæk i skovene. Og ikke mindst gravel, der er en nyere og meget populær form for cykling. 

-Det er en racercykel med brede dæk, der er god at køre med på grusveje og stier, som der er mange af herhjemme og ikke mindst i udlandet, fortæller Jens Pasgaard.

Cykling i fællesskab

Baghjulet favner bredt, og det gælder også aldersspredningen i klubben. Dog er de fleste fra omkring 40 år og op efter.
-Der er rigtig mange medlemmer, der har dyrket fodbold eller andet sport tidligere, men når de efterhånden får de skader, man kan risikere at få med alderen, begynder de at cykle, fordi det er mere skånsomt, fortæller Jens Pasgaard.

Til gengæld bliver de fleste medlemmer på cyklen, til de nærmest ikke kan mere. Klubben vil gerne tiltrække yngre medlemmer, men alderen har ingen betydning for, hvor hurtigt eller langt man kan cykle.

-Vi mødes flere gange om ugen for at cykle, og turen er som regel omkring 80 kilometer, fortæller Jens Pasgaard.

Den kan dog være både længere og kortere. Medlemmerne er delt ind på forskellige hold, så der er mulighed for at tilpasse turene efter individuelle behov.

-Men når vi kører ud sammen, kører vi også hjem sammen, det er meget vigtigt. Er der en, der punkterer på vejen, venter vi på hinanden.

Fællesskabet er nemlig en meget vigtig del af klubben. Medlemskabet er præget af medansvar og godt kammeratskab, og den er drevet af 100 procent frivillige kræfter. Det betyder blandt andet, at man skiftes til at være turleder i sommerperioden. På den måde bliver turene også mere alsidige.

Når medlemmer fra Baghjulet inden længe tager cyklen med til Toscana for at køre i bjergene ved Sienna, er det fordi frivillige kræfter har taget initiativ til og planlagt rejsen dertil for de øvrige medlemmer, og der er stor opbakning til sådan en tur, hvor 45 medlemmer deltager.

-Vi er heldige, at vi har så gode, frivillige kræfter i klubben. Det er altafgørende, mener Jens Pasgaard.

Hepper på kvinderne

Baghjulet har også et ønske om at tiltrække flere kvindelige cyklister. På nuværende tidspunkt er omkring 100 medlemmer kvinder, men de vil meget gerne have endnu flere.
-Det er noget, vi har arbejdet målrettet på i det seneste halvandet år. De sidste tre torsdage har to frivillige kvinder fra klubben tilbudt nybegyndertræning på landevejen til andre kvinder, der kunne have lyst til at begynde at cykle. Tilbuddet er arrangeret i samarbejde med Middelfart Kommune i anledning af Tour de Scandinavia, der er et worldtourløb kun for kvinder, der havde 5. og sidste etapestart i Middelfart i dette års løb.  
Der foregår i det hele taget mange cykelevents og sociale arrangementer på tværs af klubben.  Baghjulet har også et cykelhold, som de kalder Dagsholdet.
-Det er for folk, der har tid og lyst til at køre tidligere på dagen. Første onsdag i hver måned mødes de til kaffe og rundstykker inden cykelturen, og der kommer medlemmerne også forbi, selvom de ikke har planlagt at cykle med på dagens tur, fortæller Jens Pasgaard.
Hos Baghjulet cykler medlemmerne hele året, men den primære cykelsæson med turledere på træningsturene løber fra april til september.  

Fakta: Baghjulet

Motionscykelklub i Middelfart. Rummer medlemmer fra den absolutte nybegynder eller hverdagscyklist til den meget øvede motionscykelrytter. Man kan cykle på racer, mtb eller gravel, der er en ny og populær cykelsport, hvor man kører på brede dæk, men på grusstier.
 

 
 

Støt dem, der støtter Baghjulet