Hårdt men Hyg'ligt

Udgivet 18-07-2023, tags: hårdt-men-hygligt |

Hvad er Hårdt men Hyg’ligt? Og hvorfor kalder I det Hårdt men Hyg’ligt 14, når vi skriver år 2023? Gode spørgsmål. Her kommer de gode svar.

 

Historien

Historien om Hårdt men Hyg’ligt startede i år 2009. Daværende medlem af Baghjulet, Les Ager, var en ung ildsjæl der tilbragte rigtig mange timer på sin mountainbike. Han elskede at træne og han ville helst gøre det sammen med gode cykelkammerater. Derfor tog han initiativ til det første 6-timers MTB Mountainbike arrangement i Baghjulets historie.

Les besluttede sig for at døbe arrangementet ”Hårdt men Hyg’ligt” for det var lige præcis, hvad han havde planer om at det skulle være:

 

Hårdt!

Hårdt - I hvert fald med mulighed for at udfordre sig selv max på sin mountainbike. Det kunne han nemlig godt lide at gøre. Og 6-timers MTB kørsel på en 5-6 kilometer lang kuperet, naturlig rute på Hindsgavl halvøen, skulle nok kunne udfordre selv den mest hærdede MTB rytter.

 

Hyggeligt!

Hyggeligt - ja, for er det noget bedre, end at mødes og være sammen med cykelkammerater, der er lige så passioneret og cykel-tosset som én selv? Og sådan er det i Motionscykelklubben Baghjulet. Vi cykler for sjov! Uden sjov, går det ikke. Mange hygger mere end de cykler - det er således overhovedet ikke noget krav, at holde sig på cyklen i 6 timer. Man kan være med, præcis så meget eller lidt, som dagsformen og lysten er til.

Det' da hyggeligt! Er det ikke?

Ingen hygge uden mad!

Nej - heller ingen hygge uden mad.

Les allierede sig med nogen, som han vidste var gode til både hygge og mad, nemlig to andre medlemmer af Baghjulet: Pia og Jan Ager. Og ja – det fælles efternavn fornægter sig ikke. Pia og Jan er Les’ forældre. Har man haft sin gang i Baghjulet ved man, at Pia og Jan bla. stod for forplejningen i det ”varme” og det ”kolde” køkken i det hedengangne Melfar 24-timers løb, som kørtes i 10 år. Pia og Jan var fast inventarer i løbets køkken i alle 10 år, løbets forplejning gennem de 24 timer blev en vigtig og velkendt del af 24-timers løbets brand.

Og velassorteret, det blev Hårdt men Hyg'ligt's forplejningszone også - der er gennem årene blevet budt på alt, lige fra pastasalater, barer og brød til grill-pølser og kage 'en masse'.

 

Et logo skal der til

Et træningsarrangement skal have et logo.

Igen allierede Les sig med kompetencer i sin nærmeste omgangskreds. Hårdt men Hyg’ligt’s genkendelige orange logo er designet af Les’ kreative lillebror, Paw Ager, sammen med hvem Les i øvrigt vandt Off-Road Finmark i 2016

 

Begrænset deltagerantal

Fra starten var det vigtigt for initiativtageren, at løbet skulle begrænset til en lille skare af deltagere. At blive store, at få overskud og mange deltagere var aldrig målet. Et mindre, intimt arrangement gav i Les's øjne den største garanti for hygge. Derfor har deltagerbegrænsningen lige siden starten ligget på mellem 50 og 80 ryttere.

Ligeledes var det vigtigt at understrege, at arrangementet var et træningsarrangement og ikke et løb. Løb og konkurrencer stiller nemlig andre krav til, at søge tilladelser. Hårdt men Hyg'ligt har aldrig haft et podie - så hvis det er podieplacering man cykler efter, skal man vælge et andet arrangement.

Endelig var der det med deltagerprisen. Den skulle holdes på et plan, så alle kunne være med. I starten var der særlig klubrabat for Baghjulets medlemmer, men arragementet bød også velkommen til deltagere fra lokalområdet eller andre danske klubber, som kunne komme og være med, i starten for blot en ”flad-halvtredser”. Med god støtte fra Baghjulet – som altid bakker godt op om medlemmernes initiativer, hvilede det hele fint i sig selv.

Hårdt men Hyg’ligt 1 var dermed lagt i støbeskeen.

Hvad der skulle vise sig at blive en tradition i Baghjulet, var skabt.

I år 2023 køres Hårdt men’ Hygligt for 14. gang. Og dermed kom også forklaringen på, hvorfor løbet kaldes 14, når vi skriver år 2023. Tallet som føjes efter navnet, er et udtryk for, hvor mange gange løbet har været kørt.

Efter en årrække som hovedmand bag løbet, takkede Les af. Han blev familiefar med hus og have og fik vigtige opgaver, han måtte tage sig af. Han overlod dermed tøjlerne til sin far Jan og hans stab af faste hjælpere, der siden da har ført traditionen videre.

 

Fornyelse

Arrangementet har også formået at forny sig gennem årene. Da Staurby Sporet åbnede i 2016, var det naturligt at flytte arrangementet fra Søbadet og Hindsgavl-halvøen og til det nye spor, hvor MTB ruten kom til at ligge.

De første år, blev der talt omgange manuelt, men senere kom der elektronisk tidtagning til. For selvom træningsarrangementet ikke er en konkurrence og ikke har noget podie, så er det stadig sjovt at konkurrere med sig selv og at få talt sin tid.

Senest er arrangementet tilføjet et tilbud om Gravel cykling – for selvom gravel cykling og MTB cykling er 2 forskellige cykel-discipliner på brede dæk, kan de 2 folkefærd sagtens hygge sig sammen i depotet, som har åbent i alle 6 timer.

Gennem alle årene har arrangementet været placeret ultimo juli eller primo august, som et sommerferie tilbud, lidt uden for Baghjulets højsæson. I år køres løbet således lørdag den 5. august.

Du kan følge Hårdt men Hyg'ligt på facebook siden af samme navn. Og har du ikke planer om at cykle 6 timers MTB eller Gravel? Så er du altid velkommen til at kigge forbi til hep og klap - vi ser sikre på, der er kaffe på kanden.

Støt dem, der støtter Baghjulet