Træk eller skub?

Udgivet 10-04-2023, tags: Sikkerhed |

 

 

Det er først på sæsonen. Vi har ikke alle sammen cyklet lige meget hen over vinteren. Vi møder op i forskellig form og spredningen i grupperne kan være stor.

Men hvad gør man, hvis én i gruppen "går kold", begynder "at hænge" og gruppen har stadig langt hjem?

Hvordan hjælper man bedst en cykelkammerat, som kommer i problemer ude på ruten på de daglige træningsture i Baghjulet? 

Det kan være fristende, at vise støtte og kammeratlig support, ved at cykle op på siden af vedkommende og give ham et skub i ryggen.

Men det er ikke den bedste måde at gøre det på og det er lagt fra sikkert, når man cykler i gruppe på racercykel i Baghjulet. 

 

Hvorfor det er mere sikkert at trække,
frem for at skubbe

At nogen cykler hen og giver en kammerat et puf i ryggen, er et forbavsende almindeligt syn. Men det er langt fra sikkerhed på cykel. 

 

To hænder på styret!

Vi kommer i en situation, hvor der ligger en mand i gruppen (den skubbende), med én hånd på styret og den anden hånd i ryggen på en kammerat. Men iht. Baghjulets sikkerhedsregler, skal man holde BEGGE HÆNDER på styret, når man cykler i gruppe i Baghjulet.

 

Risiko for styrt

En sten eller en ujævnhed på vejen, kan forårsage, at den skubbende mister balancen. Han risicerer at vælte og risikerer at trække flere i gruppen med ned.

 

Usikker cykling

Den der bliver skubbet kan let miste balance på cyklen, især hvis han får et kraftigere PUF (det er før set). Han riskerer at vælte og at trække flere med ned.

 

Så hvad kan man gøre i stedet?

Ja - for hjælpe kammeraten, der har det hårdt, vil vi jo gerne.

  • Sæt først og fremmest tempoet lidt ned. 
  • Turlederen kan overveje, om ruten skal kortes lidt 
  • Hvis kammeraten er gået sukkerkold, kan et stop og en gel gøre underværker (del hvad I har i lommerne, når uheldet er ude)
  • Hele gruppen bør pakke den "havarede" kammerat ind, så han skånes for vinden - du sparer op til 40% energi ved at ligge på hjul i en gruppe
  • Giv den "havarede" et hjul at ligge på.

Det er korrekt landevejcykling at trække hinanden, ikke at skubbe hinanden.

Derfor: Træk.

Giv læ.

Det er seriøs motionscykling og det er meget mere sikkert. 

 

Turlederudvalget

 

Støt dem, der støtter Baghjulet