Gravel turleder kursus

Udgivet 15-11-2022, tags: DGI | gravel | turleder |

Vil kan nu melde, at Baghjulet har (mindst) 3 guld-certificere, diplom-udlærte Gravel turledere! ( .. og 4 af ordene i den sætning er skrevet med et STORT glimt i øjet, i fald du ikke kan se det :-)   )

Det skete i går aftes, hvor 3 Baghjulere - Helle, Kaj og Jan - deltog i DGI's første Gravel Turleder-kursus nogensinde.

Gravel guide / kaptajn

Kurset hed "Gravel guide/kaptajn" og blev afholdt af Peter Meinert, DGI cykelkonsulent i Sydøstjylland. Formålet med kurset var, at tilføre deltagerne grundlæggende viden, færdigheder og kompetencer som guide/kaptajn/turleder på Gravelcykler.

Vi var 12 deltagere som var igennem et pensum, med emner som sikkerhed, førstehjælp, gruppe-differentiering, kommunikation i gruppen, klubtræning/tour-cykling, "Hvor må vi cykle?", Kør med Go Stil, ruteplanlægning mm.

Indrømmet - vi var da lidt spændte på, om vi ville lære noget nyt? Os - der cyklede gravel op ad Hærvejen i slutningen af 1990'erne på vores mountainbikes, før der var noget der hed hverken "gravel-cykling" eller "gravel-cykler".

Nysgerrighed og åbent sind

Og ja- man kan altid lære noget nyt. Især når man møder op med nysgerrighed og et åbent sind.

Jeg synes f.eks. det var spændende at høre om, hvor man må cykle i hhv. private, offentlige og statsejede skove. Vi hørte om begrebet "skræmme-skilte", hvor der står "privat vej", "cykling forbudt", lærte hvad der var op-og-ned og hvad der egentligt er tilladt når man drager ud i en gruppe. Hvornår er en tur "et arrangement" der skal søges tilladelse til og hvornår ikke. Vi fik gode råd til, hvad vi skulle gøre (respekter skiltene, også hvis du mener de er ulovlige og spørg dig for i din kommune. Det er dem, der skal tage dialogen med lodsejerne - vis altid høflighed og Go Stil på grusstierne).

Gravel cykling er ikke helt mødt af den "vej vrede" mountainbikere har oplevet de seneste år. Peter Meinert mener, det skyldes at gravel cyklisterne mere passere lige igennem en skov på de angivne, til tider ligefrem navngivne grusveje og ikke kører så meget inde i terrænet, hvor der er fare for at forstyrre fauna, flora og naturliv.

Selv kunne han bidrage med en sjov historie:

Peter kom cyklende på sin gravel-cykel og blev stoppet af nogle lodsejere og jægere, der sagde: "Du må ikke cykle på mountainbike her!", hvor til Peter svarede. "Jamen - det er en gravel-cykel ...". Lodsejeren blev så paf, at han lod Peter passere igennem på sin gravel-cykel.

Snakken gik lystigt blandt kursusdeltagerne. Til tider kunne Peter næsten ikke få taletid til at afholde sit kursusindlæg, for alle de snakke-ivrige gravel-cyklister i klasseværelset, som gerne ville dele deres erfaringer og fortælle, hvad de selv oplevede på deres gravel-cykelture.

Ud af de 12 kursus deltagere, var vi 3 kvinder - her af 2 som kom fra en ren kvindecykelklub.

Vil du også ud at lære noget nyt?

DGI er Danmarks største kursusudbyder!

Og hvis du også har lyst til at komme ud og få noget nyt cykel-inspiration, så husk at Baghjulet bakker op om medlemmer, der tager på cykel-relaterede kursus i både DGI og DCU. Uanset om det handler om turleder-kurser, kaptajnkurser, MTB teknik kurser, foreningsledelse, sundhed, træning eller andre emner i relation til cykling - så kan du melde dig til et kursus og få kursus-gebyret refunderet hjemme i Baghjulet. Og fyld endelig bilen og tag klubkammeraterne med. Har du en god idé til et internt kursusarrangement, hvor Baghjulet kan invitere oplægsholdere ind i klubben, så kom endelig frem med din idé.

Vi skal tilføje, at vi har arbejdet på at få flere Baghjulere med på kurset, men de andre var desværre forhindrede.

 

Helle Stougård

Støt dem, der støtter Baghjulet