Harzen på Gravel

Udgivet 27-09-2022, tags: gravel | Harzen |

Af. Michael Alsted

Harzen på Gravel - kan man det?

Når man siger cykling i Harzen, er der mange der tænker MTB og mountainbiketerræn. Men hvad med os der elsker at tage på Adventure og knuse-grus på vores Gravel cykler? Har Harzen noget at tilbyde os?

Det var vi 7 Baghjulere der fik muligheden for at udforske i sidste måned, da vi fik tilbud om at få nogle tiloversblevne pladser på MTB’ernes traditionsrige Harzen tur. Den 8/9 drog vi derfor med til Harzen og checkede ind på hotellet i Hahnenklee ved Bocksberg, hvor MTB’erne er godt hjemmevant.

Flot forarbejde

Jan Pajbjerg i arrangørgruppen havde gjort et flot stykke forarbejde for os. Han var kommet i besiddelse af nogle gravel-ruter fra nogle lokale guider, der havde kørt ruterne igennem med nogle kommercielle gæster. Jan havde sågar prøvekørt nogle af ruterne i sin sommerferie, sammen med hustru Rikke.

Vi var en blandet flok på gravelcykler, 5 M (Kaj, Jan, Tommy, Ole (delvis på MTB) og jeg) og 2 K (Helle og Dorte). Niveauforskellen i gravel-gruppen var nok stor, men vi bestemte os ikke desto mindre for at holde sammen og følges ad rundt.

Sådan er det jo med gravel-folket, vi er gode til Social Rides (som det hedder på moderne dansk).

Selv nåede jeg en tur torsdag eftermiddag, sammen med MTB’erne (og var pænt presset i deres terræn).

Fredag morgen kl. kl. 9.30 drog gravel-gruppen spændt ud på tur sammen. Og dårligt var vi ude af hotellets indkørsel før vi blev mødt af flot natur og en god blanding af store brede grusveje og små stier der snoede sig igennem landskabet.

Op, op, opad, gik det lige fra starten. Masser af lækkert grus, asfalt, stier og til tider veje belagt med sten på størrelser med dem man ser på jernbanespor.

Og spor!

Vi røg nemlig også ind på noget, vi blev enige med hinanden om, var mere mountainbikespor end gravel-stier. Stigningsprocenterne var virkelig skrappe og mange steder måtte vi af og trække cyklen – ikke mindst på de små singletrack med rødder. Vi prøvede alt, fra 8 kilometers opkørsel med 400 hm og strækninger der steg over 20% og nærmest lignede ”rock-gardens”.

Et sted var vi 40 min. om at flytte os 3 km. De første oppe, gik ned og hjalp de sidste op med cyklerne.

Nok har Harzen ikke de store bjerge, men det er alligevel en god idé at se nærmere på gravelcyklens bjerggearing.


Billedet herover: Læg mærke til alle de døde træer i baggrunden. Det er "Typografbillen" der har lagt mange m2 skov øde i Harzen. Et trist syn.

Belønning ved at arbejde sig opad er jo, som alle ved, de flotte udsigter. Harzen er et rigtig flot område!

Uden at prale – vi er flere, der efterhånden har opbygget en god erfaring med at tegne og planlægge gode gravel strækninger. Vi jokede til tider med, at de her ruter vist var lagt af MTB’ere, der ikke kunne dy sig for at sende os ind på de spor de helst selv gerne vil køre? Hvis vi lige får lidt mere erfaring med Harzen, tror vi at vi kan lave nogle top-egnede ruter, hvor vi får ”støvsuget” de sidste MTB spor væk og får dem erstattet af nogle gravelstrækninger, hvor vores gravelcykler kan komme hele vejen rundt. Vi var dog alle sammen enige om, at vi havde nogle super fede gravelcykelture i Harzen, med god stemning og masser af fis-og-ballade (som da Dorte blev sunget op af en af de slemme stigninger (Abba: Dancing Queen). Vi synes det så ud som om, det hjalp.)

Det var hyggeligt at opleve MTB’ernes Harzen tur fra en Gravel cykel og at få lov at være en del af den top-sociale klubtur med råhygge i bedste Baghjulsånd.

Så på mit spørgsmål i overskriften må svaret være:

Ja – Harzen på Gravel, det kan man!

Harzen er et sandt mekka for Gravel enthusiaster og en gravel tur derned fortjener bestemt en gentagelse.

 

Støt dem, der støtter Baghjulet